Suhteeni ruokaan

Olen ollut vuosia innostunut ruoka-kulttuurista ja olen saanut elää todellisten ruoka-ammattilaisten parissa. Mielestäni ruoanlaitossa pitää käyttää aitoja tuotteita. En halua ajatella, että ruokaa tehdessä pitäisi tinkiä sen mausta vaan filosofiassani ruoan pitää aina maistua hyvälle. En myöskään usko kevyttuotteiden terveellisyyteen vaan haluan syödä ja tarjota hyvistä raaka-aineista tehtyä puhdasta ja lisäaineetonta ruokaa. En myöskään halua hifistellä, vaan tehdä hyvää ruokaa ilman turhaa kikkailua.

Kirjoitan omaa ruoka-blogia siksi, että haastan tällä itseäni kokeilemaan uusia asioita. Muistan lukeneeni, että suomalaisessa perheessä tehdään keskimäärin vain 12 erilaista ruokaa! En halua kuulua tähän ryhmään vaan haluan kehittyä tässä rakkaassa harrastuksessani. Eikä minua yhtään haittaa, jos joku lukisi blogiani ja haastaisi minua lisää :)

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Pizzaa leivinuunissa

Omakotitalon hankittuani pidin ostokriteerinä takkaa, jossa on leivinuuni. Leivinuunissa voi taikoa kuninkaallista leipää, ruhtinaallisia pataruokia (esim Burgundinpataa) tai tuunata tuttuja perusherkkuja. Olen muuttopäivästä lähtien halunnut kokeilla leivinuunissa tehtyä pizzaa ja nyt on sen aika!

Mielestäni kotona tehty pizza hakkaa ”rieska-paikkojen” tuotteet kevyesti. Rieskapaikoillakin toki on oma paikkansa jokaisen meidän elämässä, jos on edellinen ilta mennyt myöhään... Pakastepizzat on lähtökohtaisesti kaikki todella kamalia ja Saarioisten roiskeläppiä en oo syöny sitten varastomiesvuosien. Kotiuuneissa tehdyissä pizzoissa on mielestäni se vika, että ne ovat liian pullamaisia eivätkä ollenkaan rapeita. Vinkki: jotta normiuunissa saa rapeampaa pizzaa (ja jos ei halua investoida ostos-tv:n uunikiveen), pitää uuninpellin olla kuuma, kun pizza laitetaan siihen!) Targetiksi leivinuunipizzalle otin Ranskasta löytämäni ”pizza-auton” (jäätelöauton tapaan toimiva kämänen pakettiauto, jossa takaluukussa leivinuuni ja myymässä pelkkää ranskaa puhuva viiksekäs ja isomahainen mies... kysykää tästä kokemuksesta lisää...) loistotuotteet, jotka olivat rapeita, ohuita ja valtavan juustoisia. J’aime quatre fromage pizza :)

Juomaksi olut tai italailainen Chianti toimii parhaiten. Chianti Ruffino on esimerkiksi ihan hyvä valinta pizzalle, mutta itse olen enemmän lager-olut pizza-miehiä!

Reseptihän voi olla mikä vaan ja jokainen voi itse täytteitä tuunata. Mutta tässä oma favouriteni. Aloitin ruoan tekemisen etsimällä netistä vinkkejä siitä, miten leivinuuni käyttäytyy pizzan tekemisen kanssa. Muutenhan tämä on vaan pelkkää tekemistä...

Neljän juuston pizzaa leivinuunissa (6 henkeä & 30min)

Lämmitä leivinuuni 200 asteeseen (vie muutaman tunnin, mutta lämmittää asunnon pariksi päiväksi)

Pohja:
2dl vettä
25g tuorehiivaa
1tl suolaa
1rkl öljyä
5dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää ensin suola ja öljy ja sitten jauhoja vähän kerralla. Kohota 30min.

Simppeli tomaattikastike:
400g paseerattua tomaattia
1 rkl sokeria (aina tomaattikastikkeeseen sokeria poistamaan katkeraa makua!)
1 sipuli
tuoretta basilikaa
valkosipulia
muuta oman maun mukaan...

Sekoita ainekset ja lämmitä kattilassa 20minuuttia.

Täytteet:
aurajuustoa
vuohenjuustoa
mozzarellajuustoa
juustoraastetta (riittävästi!)
virheitä oliiveja
oreganoa
tuore rucola (pizzan päälle uunin jälkeen)

Vinkki: laita 1/2 juustoraasteesta heti tomaattikastikkeen päälle niin se sitoo aineen kiinni pizzapohjaan!

Pizzan kokoaminen ja paistaminen:
Laita pöydällä iso palanen foliota niin pizzan pohja ei pala liikaa. Öljyä folio ja kauli pizzapohja päälle. Lisää tomaattikastike, juustoraaste, täytteet ja oregano. Siirrä leipälapiolla leivinuuniin. Paista 5-10minuuttia koko ajan valvoen (ohjeistaa nimimerkillä ekan pizzan mustaksi polttanut). Ota pizza pois ja poista folio. Laita päälle tuore rucola ja tarjoa heti.

Yes! Onnistuin! Rapea pohja ja rapeat täytteet... Olipas todella todella hyvää pizzaa ja sain vieraana olleen ystäväpariskunnankin muistelemaan elämänsä parhaita pizzoja. Jokaisellahan meillä on semmonen, eikö? :) Suosittelen leivinuunipizzaa oikeasti todella lämpimästi, sillä hakkaa normiuunipizzat aika lailla sata nolla. Tulkaa ystävät kylään ja tilatkaa :)

Ei kommentteja: