Hitaalle miehelle hidasta ruokaa :) Pidän talvella raskaammista ruoista, joissa on enemmän makua. Raskaammalla en tarkoita vain ja ainostaan lihaa/rasvaa/voita, vaan mausteista ja voimakkaan makuista ruokaa. En ole kovinkaan suuri perinteisen suomalaisen karjalanpaistin ystävä vaan käännyn lihapataruoissa enemmän Ranskan suuntaan ja burgindinpataan. Tämä on ruoka, jonka tekeminen vie kokonaisuudessaan kauan aikaa, mutta eihän sitä tarvitse koko ajan olla sekoittamassa tai pataa tuijottamassa.
Sanotaan, että burgundinpataan sopii vain burgundilainen punaviini: pullo pataan ja pullo ruoan kyytipojaksi. Itse valitsen burgundilaisen halvemman punaviinin ruoan sekaan ja itse ruoan kanssa valitsen tästä kaavasta poiketen yhden lempipunaviineistäni: Australialaisen Miss Harryn (hinta karvan vaille 14 euroa).Viinistä on pakko sanoa, että Miss Harry menee myös sellaisenaan ihmisille, joille vähän vahvempi viini italialaisten viinien sijaan maistuu.
Reseptiä muuten tähän ruokaan minulla ei ole! Tämä on varmasti jo alunperin täysin oma resepti, mutta eihän tässä niin hirveästi eri raaka-ainevaihtoehtoja ole yleensäkään, joten mennee lähelle perus burgundilaisen reseptiä.
Burgundinpata (6 henkeä & 2-3 h)
800g naudan paistia
vehnäjauhoja
öljyä/voita
1pkt pekonia (fileet on parempia!)
200g herkkusieniä
4 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4dl punaviiniä (burgundilaista tai muuta mausteista viiniä)
½ lirtaa lihalientä (2 rkl lihafondia + ½ vettä)
muutama laakerinlehti
kourallinen timjamia (tuore aina parempi)
mustapippuria (kokonaisena, jos on)
vehnäjauhoja
öljyä/voita
1pkt pekonia (fileet on parempia!)
200g herkkusieniä
4 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4dl punaviiniä (burgundilaista tai muuta mausteista viiniä)
½ lirtaa lihalientä (2 rkl lihafondia + ½ vettä)
muutama laakerinlehti
kourallinen timjamia (tuore aina parempi)
mustapippuria (kokonaisena, jos on)
Kuutioi naudanpaisti reiluiksi palasiksi. Pyörittele kuutiot vehnäjauhossa ja paista paistinpannulla reilussa voissa/öljyssä. Kaada lihat ja paistinneste uunipataan. Paista pannulla reiluksi leikatut pekonit ja herkkusienet sekä heitä ne pataan. Lisää 4 sipulia ja maun mukaan valkosipulinkynsiä. Sipulit kannattaa laittaa roughisti vaan puoliksi. Kaada päälle punaviini ja ½ litraa lihalientä. Lihafondi ja vesi -yhdistelmä toimii parhaiten! Lisää mausteet. Hauduta uunissa 2-3 tuntia (käy lenkillä ja palaa ”valmiiseen” ruokapöytään) about 175 asteessa. Tsekkaa välillä, että nestettä on pohjalla.
Tarjoa perunamuusin tai riisin kanssa.
Burgundinpata vaan toimii aina! Olen tehnyt tätä tänä talvena vähintään kerran kuussa, koska tämä vaan on niin valtavan hyvä ruoka jos on ollut pulkkamäessä tai muuten ulkoilemassa! Vierasruokana erinomainen ja ainakin minun 3,5v ja 1,5v pojat tykkäävät tästä ja paljon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti