Olen jo pitkään halunnut valmistaa risottoa, enkä ole syönyt riisiä missään pitkään aikaan. Iso vaiva (tai lähinnä tekemisen sitouttavuus) on lähinnä ollut syynä, että tämä yksi suurimmista herkuistani jää monesti tekemättä. Kantarellit ovat lempi sieneni, joita aina kerään tai ostan torillta syksyisin pakastaakseni niitä useamman kilon pitkän talven sekä tulevan grillikesän varalle. Lisukkeeksi ajattelin valmistaa risoton kanssa mielestäni parhaiten sopivaa pääraaka-ainetta eli broileria. Ostin kaupasta marinoimattomia broilerin kokonaisia rintafileitä, sillä marinoidut broilerit (ja paistisuikaleet) ovat aina selvästi huonompaa laatua. Jotta broilerit ei jäisi kuiviksi, täytän ne vuohenjuustolla ja vihreällä pestolla. Peston voi tehdä itse tai käyttää valmista. Ja muista, käytä riisinä vain Arborio-riisiä!
Ruoan kanssa sopii ehdottomasti valkoviini ja ainakin minun makuuni risoton kaveriksi sopivat hyvin italialaiset kevyet valkoviinit. Ehkä lagerkin sallitaan oluen ystäville.
Risoton resepti on rakennettu lähes nimikaimani :) Jamie Oliverin ”Alastoman kokin paluu” –kirjan ohjeen pohjalta lisäten kantarellejä ja muuttaen hieman raaka-aineiden määriä. Broilerit teen ilman reseptiä, sillä jääkaapissa sattui olemaan nämä hyvin yhteensopivat raaka-aineet.
Vuohenjuusto-pesto täytteistä broilerinrintaa (4 henkeä & 30 min)
4 broilerin rintafilettä
4 rkl vihreää pestoa
160g vuohenjuustoa
4 parmankinkku siivua
suolaa & mustapippuria
öljyä paistamiseen
4 rkl vihreää pestoa
160g vuohenjuustoa
4 parmankinkku siivua
suolaa & mustapippuria
öljyä paistamiseen
Viillä ensiksi broilerin rintafileisiin pituussuuntaan viilto. Varo leikkaamasta filettä halki. Hiero kylkiin suolaa ja mustapippuria. Laita väliin pesto ja maun mukaan (=reilu) siivu vuohenjuustoa. Kieritä ympärille poarmankinkku siivu. Voit halutessasi sulkea fileet hammastikuilla, jotta täytteet eivät pääse valumaan ulos paiston aikana, mutta käytännössä parmankinkku pitää täytteet sisällä. Ota kuumalla pannulla pintaväri ja loppukypsennä uunissa noin 20 minuuttia 150 asteessa. Älä pidä liian kauaa ettei tule työpaikkaruokalan kuivaa käppyrää :)
Kantarelli risotto (4 henkeä & 20 min)
1 litra kanalientä (kasvisliemikin käy)
oliiviöljyä
4 salottisipulia (muukin sipuli käy, mutta saat hienon värin)
2 valkosipulin kynttä
400g Arborio-risottoriisiä
4dl valkoviiniä
suolaa & mustapippuria
2 rkl voita
100g parmesaania
100g kantarelleja
oliiviöljyä
4 salottisipulia (muukin sipuli käy, mutta saat hienon värin)
2 valkosipulin kynttä
400g Arborio-risottoriisiä
4dl valkoviiniä
suolaa & mustapippuria
2 rkl voita
100g parmesaania
100g kantarelleja
Tee kanaliemi. (1 litra vettä + kanaliemikuutio tai 1,5 rkl kanafondia) Itse teen sen kanafondista. Hienonna sipulit pieneksi ja revi kantarellejä pienemmiksi. Laita kattilaan oliiviöljy ja sen kuumennettua lisää sipulit. Älä laita liettä liian kuumalle! Paista kevyesti, älä polta sipuleita! Lisää riisi ja paista pari minuuttia. Lisää päälle viini ja kantarellit. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää kanalientä desi/kauhallinen kerrallaan. Odota kunnes neste on haihtunut ja lisää uusi annos kanalientä. Sekoita koko ajan, joten tässä kohtaa on syytä malttaa olla lieden ääressä! Kun kanaliemi on kokonaan lisätty, maista onko riisi kypsää. Kypsä risotto-riisi tuntuu vähän hampaissa. (Tässä kohtaa ymmärrät, miksi kannattaa panostaa pari euroa enemmän hankkiakseen Arborio-riisiä). Lisää voi ja parmesan. Tarjoa heti, sillä risotto on parhaimmillaan juuri valmistuttuaan!
Ruoka onnistui itseasiassa varsin hyvin! Risotto oli suorastaan taivaallista. Ihanan paksua, sopivasti al-dentea ja taivaallisen juustoista! Ja kantarellit eivät pettäneet taaskaan. Sanoisin, että tämä on kyllä lempirisottoni. Broiskut olivat sopivan kypsiä ja rapeaksi paahtunut parmankinkku on yhtä juhlaa. Tärkeintä on hankkia kunnon broilerit ja oikea arborio-riisi. Mausta sen huomaa :) Ensi kerran kuun teen broileriä, kokeilen eri raaka-aineita kuten aurajuustoa tai oliiveja.
4 kommenttia:
Hei! Kanttarellirisotto näyttää todella herkulliselta. Pitääkin kokeilla sitä. Löytyykö sinulta hyviä gourmet pizza-reseptejä?
Kuulostaa hyvältä. Risotto on varmaan yksi vaikeimmista ruuista saada aidosti onnistumaan. Siksi siinä parhaita onnistuvatkin usein Pohjois-Italialaiset, jotka tunnetusti pelaavat myös maailman laadukkainta jalkapalloa. Hyvä Tommi, risotto meneen välittömästi kokeiltavien ruokien listalla. Voi siis olla, että meidän perheessämme on kohta 13 ruokalajia.
Herkulliselta kuulostaa ja näyttää! (Ilmeinen) postausidea - mitä teillä syödään itsenäisyyspäivänä?
Kiitos kommenteista! Tästä jää tekijälle hyvä fiilis ja lupaan uutta blogausta viimeistään perjantaille. Taidan viikonlopun kunniaks laittaa Pizza-ohjeen.
Lähetä kommentti